Un dels àmbits de desenvolupament de l’atenció pal·liativa consisteix en involucrar-hi a la societat. Fins al moment, aquest àmbit s’ha centrat en la generació i promoció dels projectes de voluntariat, però des de l’any 2014, hem iniciat un projecte a la ciutat de Vic anomenat “Vic, ciutat cuidadora”. Aquest projecte compta amb el lideratge conjunt de l’àrea de Benestar Social de l’Ajuntament de Vic i la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVIC/UCC.
Aquesta iniciativa es basa en l’experiència d’atenció pal·liativa comunitària a l’Estat de Kerala (Índia). Diversos projectes Compassive communities s’han anat desenvolupant especialment al món anglosaxó i en algunes zones de l’Estat (Vitòria, Sevilla, Madrid, i Santurce).
Els objectius del projecte consisteixen en millorar les actituds socials i culturals envers al final de la vida i donar suport amb acompanyament a persones amb malalties avançades que pateixin, també, necessitats de caràcter social com soledat, pobresa, o dificultats d’accés a serveis.
Per tal d’iniciar el projecte es van consultar prop de 50 organitzacions socials (incloent associacions de veïns, escoles o ONGs, entre d’altres entitats) i, després d’una jornada fundacional celebrada amb la presència d’Alla Kellehear, vam iniciar un programa incloent múltiples –més de 25 anuals– activitats informatives, culturals, docents/formatives, i de participació. Aquestes activitats estaven enfocades a diversos tipus de de col·lectius socials (veïnals, escolars, ONGs, entre d’altres), donant com a resultat la participació de més de 1.400 persones i un elevat grau de satisfacció. En les activitats de formació, hi han estat participant més de 300 persones, les quals seran la base de les iniciatives de voluntariat.
Durant els darrers cursos, hem iniciat les accions necessàries per tal de proveir d’acompanyament a les persones amb malaltia avançada i necessitats socials, amb la participació dels serveis d’atenció primària sanitària i social, i les entitats de voluntariat (Creu Roja i Amics de la Gent Gran). Aquesta iniciativa ha generat activitats a diverses ciutats de Catalunya (Manresa, Girona, Mataró, o l’Hospitalet de Llobregat, entre d’altres) i la col·laboració amb altres iniciatives similars a l’Estat (Vitòria, Sevilla, Madrid, Santurce). A més, també mantenim una relació de participació amb Public Health Palliative Care International i Compassionate City Charter.
Actualment, estem programant activitats docents i d’avaluació que permetin compartir i estendre la iniciativa, així com generar evidència.
EAquest projecte ha estat finançat per l’Ajuntament de Vic, l’ Obra Social “La Caixa”, La Fundació Privada Girbau, i la Fundación Mémora.