Inici

Màster en Atenció Psicosocial i Espiritual a Persones en Situació de Malaltia Avançada

3500
Descripció

El Màster en Atenció Psicosocial i Espiritual a Persones en Situació de Malaltia Avançada, organitzat per la Càtedra de Cures Pal·liatives UVic/ICO, ofereix una visió integradora en l'atenció psicosocial i espiritual a persones que presenten una malaltia crònica avançada i a les seves famílies o entorn cuidador .

Objectius
 • Oferir una especialització acadèmica avançada en l’atenció psicològica, social i espiritual de les persones amb malalties avançades i les seves famílies o entorn cuidador.
 • Oferir coneixements teòrics i pràctics que capacitin per alleugerir el patiment i abordar les dificultats psicològiques, socials i espirituals de les persones que pateixen una malaltia avançada i dels seus familiars
 • Desenvolupar les habilitats i competències necessàries per dur a terme una atenció psicosocial i espiritual adequada, integrada en la intervenció de l'equip interdisciplinari, així com saber oferir suport a l'equip assistencial.
 • Oferir les tècniques, les eines i els models d'avaluació i intervenció per a l'atenció psicosocial i espiritual, incloent-hi la mirada de la bioètica.
Destinataris
 • Principalment, professionals de la Psicologia i Treball Social.
 • Professionals de la Infermeria i Medicina.
 • Altres professionals amb titulació universitària en l’àmbit de la salut (a valorar). 
Calendari
Octubre 2023 - Setembre 2024

Dimecres, dijous, divendres de 15:30h a 20:30h.
Dissabte de 9h a 14h en modalitat online (sincrònic).
Cada dues setmanes, aproximadament. 
Equip acadèmic

Dirigido por:

 • Prof. Xavier Gómez-Batiste, Catedrático y Cátedra Facultad de Medicina UVIC/UCC. Vic (Barcelona) España.
 • Dolors Mateo Ortega. Psicóloga especialista en Psicología Clínica. Doctora en Psicología. Servicio de Cuidados Paliativos. Servicio de Geriatría. Hospital de Terrassa.
 • Lori Thompson. Psicóloga especialista en Psicología clínica. Doctora en psicología. Psicóloga en la UCP de La Fundación Matía en Donostia-San Sebastián. Directora del EAPS.

Coordinación transversal:

 • Cruz Sànchez-Julvé. Psicóloga General Sanitaria experta en Neuropsicología Clínica, Psicooncologia y Cuidados Paliativos. Psicoterapeuta sistémico-familiar. EAPS Consorci Sanitari Alt Penedés-Garraf.

Coordinación de módulos:

 • Silvia Viel Sirito. Psicóloga especialista en Psicología Clínica. Doctora en Psicología. Psicoterapeuta. Colaboradora del Programa para la Atención Integral de Personas con Enfermedades Avanzada de la Obra Social "la Caixa".
 • Elisabeth Barbero. Trabajadora Social Sanitaria. Especialista en Cuidados Paliativos y Counselling. Coordinación de Trabajo Social Sanitario ICO Hospitalet. Referente Transversal de Trabajo Social Sanitario del Instituto Catalán de Oncologia.
 • Joaquim T. Limonero. Dr. en Psicología. Cátedro de psicología Universitat Autònoma de Barcelona. Membre del Grup d'Investigació en Estrés i Salut.

Docentes

Más de 90 profesionales de la Psicología, Trabajo Social, Medicina y Enfermería de España, América latina y profesores invitados internacionales, con amplia experiencia asistencial, docente y de investigación.

 1. Xavier Gómez-Batiste Alenton. Doctor en Medicina. Director de la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC, en col·laboració amb l'Institut Català d'Oncologia i l'Organització Mundial de la Salut.
 2. Helena García Llanas. Doctora en Psicología Clínica y de la Salud. Psicooncóloga. Psicóloga Investigadora. Servicio de Nefrología. Hospital La Paz. Madrid.
 3. Jorge Maté Méndez. Psicólogo Clínico. Dr. en Psicologia. Unidad de Psicooncologia del ICO Duran i Reynals.
 4. Julio Gómez Cañedo. Médico paliativista. Coordinador de la Unidad de Cuidados Paliativos y director EAPS Hospital San Juan de Dios. Santurtzi.
 5. Montserrat Esquerda Aresté. Médica especialista en Pediatra. Dra en Medicina. Ll en Psicología. Directora del IBB URL.
 6. Francisco Gil Moncayo. Psicólogo Clínico. Institut Català d’Oncologia ICO. Dirección Transversal de Psicooncologia.
 7. Olga Herrero. Psicóloga. Dra en Psicologia. Universidad Ramón Llull. Facultad de Psicologia Blanquerna.
 8. Gala Serrano Bermúdez. Médico especialista oncología radioterapia. Jefe de Servicio Cuidados Paliativos. Institut Català d’Oncologia.
 9. Marina Martínez. Psicóloga Clínica. Universidad de Navarra.
 10. Loreto Fernández-González. Psicóloga. Dra en Psicología. Instituto Oncológico Fundación Arturo López Pérez. Chile.
 11. Verónica Veloso. Psicóloga Clínica. Instituto Pallium Latinoamérica Medicina Paliativa.
 12. Elena D´Urbano. Trabajadora Social. Magister en Cuidados Paliativos. Coordinación de la comisión de Trabajo Social de la Asociación Latinoamericana de Cuidados Paliativos. Instituto Pallium Latinoamérica Medicina Paliativa.
 13. Silvina Dulitzky. Psicóloga especialista en Psicología Clínica. Psicoterapeuta. Dra en Psicología. Comisión Directiva de la AAMyCP (Argentina)
 14. Maria Laura Daud. Médica. Especialista en Medicina Interna. Master en Cuidados Paliativos. Argentina.
 15. Mercè Riquelme. Trabajadora Social Sanitaria. Servicio de Soporte Integral. ICO Badalona
 16. Javier Ortega Allué. Psicólogo y Psicoterapeuta sistémico-relacional. Supervisor i docente de la Escuela del Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Presidente de la sección de psicoterapias de familia y pareja de la FEAP.
 17. Vera Santos Martínez. Psicóloga. Directora del Instituto Regenera. Creadora del Proyecto formativo en duelo, apego y su relación a través del trabajo de partes.
 18. Cristina Llagostera Yoldi. Psicóloga especialista en Cuidados Paliativos, Psicooncología y Atención al duelo y las pérdidas. Terapeuta Relacional Sistémica. Autora del libro Morir con amor.
 19. Miriam Requena Morales. Trabajadora social. Consorci Sanitari de Terrassa.
 20. Ainhoa Videgain Vázquez. Psicóloga experta en Psicooncologia y cuidados paliativos. Màster en counselling integratiu-relacional de dol i pèrdua. IPIR.
 21. Clara Gomis Bofill. Psicóloga. Doctora en Filosofía. Diplomada en Teología. Centro Socio Sanitario Santa Susanna. Caldes de Montbui.
 22. Victoria Mir. Trabajadora social. Coordinadora de Trabajo social. Dirección de cures. ICS. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Programa

Mòdul 1: Aspectes generals de la situació de malaltia avançada.
S'ofereix una visió actualitzada dels conceptes en relació a l'atenció pal·liativa i la malaltia crònica avançada.

Mòdul 2: Impacte de la malaltia avançada en el pacient, la família i els professionals.
S'exploren les diferents formes que té el malalt, la família i els professionals per fer front a la situació de malaltia avançada, en el marc d'un model d'atenció interdisciplinària.

Mòdul 3: Investigació en atenció psicosocial.
S'adquireixen els elements clau per desenvolupar la investigació psicosocial en l'àmbit de les cures i l'atenció pal·liativa, així com per a l'elaboració d'un pla de treball per al projecte de recerca del màster (TFM).

Mòdul 4: Avaluació i intervenció psicològica i social en context de malaltia avançada.
Es defineixen els models principals d'avaluació i intervenció des de la dimensió psicològica i social.

Mòdul 5: Bioètica i necessitats espirituals al final de la vida.
S'adquireixen els coneixements necessaris per identificar i intervenir en les necessitats espirituals del pacient amb malaltia avançada.

Mòdul 6: Ètica i aspectes professionals específics.
S'aprofundeix en l'ètica i en diverses àrees i habilitats específiques i pràctiques per a la realització del treball psicosocial.

Mòdul 7: Intervencions psicològiques i socials específiques.
S'aprofundeix en els processos d'intervenció propis dels professionals de la psicologia pal·liativa i del treball social sanitari, des del punt de vista de l'especificitat en àmbits d'actuació.

Mòdul 8: Intervenció bàsica i específica en el procés de dol.
S'aprofundeix en el treball d'acompanyar a la desesperança per poder reconstruir vincles i trobar el sentit en els diferents processos de dol.

Mòdul 9: Models d’organització: els equips, l’àmbit assistencial i les organitzacions.
S’analitzen diferents models d’organització a nivell nacional i internacional que donen resposta a nivell assistencial a l’atenció del pacient amb malaltia avançada.

Mòdul 10: Involucrant la societat i la comunitat en l’atenció al final de la vida.
Es treballen els models d’intervenció en col·lectius especialment vulnerables, identificant les necessitats socials, comunitàries i culturals.

Mòdul 11: Treball final de màster.
S'hi analitza un tema en profunditat des de la visió de la pràctica clínica.

Mòdul 12: Pràcticum
Es realitza una estada de pràctiques supervisada, equivalent a 120 hores, a centres i serveis d'atenció a les necessitats pal·liatives amb professionals psicosocials.


Acreditació
Un cop finalitzat i superat el programa formatiu, estaràs en disposició de sol·licitar a tràmit el títol corresponent. Les taxes associades a l’expedició d’aquest títol estan incloses en el preu del programa.
Matrícula
Programa
  PSICPAL
Idioma del curs
Es Espanyol
Tipus de formació
O Online
La teva subscripció al butlletí s'ha realitzat correctament.
T'has donat de baixa de la subscripció correctament.
La teva sol·licitud s'ha tramitat correctament. En breu rebràs un missatge de correu electrònic amb instruccions per completar la subscripció.

Partners

Espònsors

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències segons la teva navegació. Si continues navegant considerem que acceptes l'us de cookies. Més informació