Blog

‘Fins al final de la vida’, un llibre per acompanyar i cuidar les persones fins a l’últim dia

Publicat el 17/11/2021

Tres experts en atenció pal·liativa han publicat el llibre ‘Fins al final de la vida’ a Eumo Editorial per orientar com cuidar i acompanyar les persones en processos de malalties avançades. Es tracta del director de la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC i metge en Medicina interna, oncologia i Medicina pal·liativa, Xavier Gómez-Bastiste;  la infermera Anna Formiguera i la psicooncòloga i psicòloga de cures pal·liatives Mariona Vilaclara. La redacció ha anat a càrrec del periodista Xavier Bardolet.

A partir de situacions reals, explicades pels pacients o els seus cuidadors, el llibre tracta tots els aspectes del procés de final de vida amb recomanacions específiques per abordar-los: des de la gestió d’emocions, com la tristesa o la por, fins a la manera de comunicar la notícia, la relació amb l’equip assistencial, la presa de decisions d’acord amb els valors de cada persona, l’acompanyament espiritual o la preparació del comiat.

En una carta al lector, a tall d’introducció, el llibre comença explicant que la mort és una etapa més del procés vital i que aquesta s’ha de viure intensament al costat de l’ésser estimat, com una oportunitat que cal aprofitar per demostrar-li afecte. Al llibre hi trobem descrits episodis molt freqüents en l’evolució de les persones amb pronòstic de vida limitat, i s’hi proposen accions i comportaments dels cuidadors per donar el màxim de suport en aquestes situacions de vulnerabilitat. És, tal com ho defineix Xavier Gómez-Batiste, un “manual per practicar la compassió”.

El llibre ja es troba a la venda i es presentarà pròximament a Vic.

També pots veure l'entrevista a Els Matins de TV3 aquí.

Partners

Espònsors

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències segons la teva navegació. Si continues navegant considerem que acceptes l'us de cookies. Més informació